مواظبت
اگر بیمار شوید، کارتان از شما مواظبت نخواهد کرد اما دوستانتان و خانواده تان چرا!
اگر بیمار شوید، کارتان از شما مواظبت نخواهد کرد اما دوستانتان و خانواده تان چرا!
خانه تکانی شب عید، از کارهاییست که برخلاف اسمش نباید “شب عید” انجام شود، بلکه باید از مدتها قبل از رسیدن لحظات سال تحویل انجام شده باشد.
هفت مرحله برای خانه تکانی شب عید
خانه تکانی از رسوم بسیار قدیمی آماده شدن برای عید نوروز است و هرچند که آپارتمان هی کوچک و بدون پستو و انباری و زیرزمین امروزی تقریبا در تمام مدت سال نسبتا تمیز هستند، اما تمیزترین خانه ها هم مدتی مانده به نوروز، برای شگونش هم که شده از بالا تا پایین روفته و شسته و برق انداخته میشوند.
اما این روزها که کمتر کسی به صورت تمام وقت در خانه است و کار نظافت باید تدریجی انجام شود، هیچ چیز بهتر از یک روش خوب و برنامه ریزی شده به کمک ما نمی آید. روند داشتن خانه ای تمیز، بدون نگرانی و تشویش در طی ۷ مرحله به انجام میرسد:
۱. از همین حالا شروع کنید
خانه تکانی شب عید، از کارهاییست که برخلاف اسمش نباید “شب عید” انجام شود، بلکه باید از مدتها قبل از رسیدن لحظات سال تحویل انجام شده باشد. علاوه بر کار نظافت، کارهای دیگری هم هست که باید از حالا تا آخر تعطیلات نوروزی انجام شوند: تهیه هدیه، تهیه، نوشتن و ارسال کارت تبریک، شیرینی پزی خرید خوراکیها و در کل “خرید شب عید” و پذیرایی از مهمانها.
خوب حالا چطور برای خانه تکانی وقت بگذاریم؟ در حقیقت، داشتن خانه ای نظیف در طی تعطیلات ، به خصوص اگر از روش صحیحی استفاده کنید، ساده تر از چیزیست که تصور میکنید. مرحله اول؟ خانه تکانی را قبل از دوران پر تنش آخر فصل انجام دهید. به این ترتیب کار را بدون عجله و فشار روحی انجام میدهید و به اندازه کافی برای پروژه های وقت گیری مانند تغییر دکوراسیون یا برق انداختن لوازم فلزی زمان خواهید داشت.
خانه تکانی
۲. فهرستی تهیه کنید و آن را دو مرتبه چک کنید
قبل از اینکه شروع کنید، فهرستی از تمام چیزهایی که باید تمیز شوند تهیه کنید. کارها را بر اساس هر اتاق تقسیم کنید و زمانی برای هر کار در نظر بگیرید. به این ترتیب میتوانید بسته به زمان لازم برای هر کار، حتی از زمانهای اضافه بسیار کوتاه مانند پخش آگهی در تلویزیون نیز استفاده کنید و مثلا چند تکه لباس را در ماشین لباسشویی بریزید. هنگامی که به تدریج هر مورد موجود در فهرست را علامت میزنید، حس بسیار خوبی به شما دست میدهد و احتمال اینکه کارتان را تمام و کمال انجام دهید بسیار بیشتر خواهد بود.
۳. کمی اینجا و کمی آنجا
برای داشتن خانه ای تمیز و درخشان، نباید لزوما زمان ممتد زیادی در اختیار داشته باشید. در حقیقت، خواهید دید که اختصاص دادن ۳۰ دقیقه در روز به کار نظافت، نتایج بسیار رضایت بخشی خواهد داشت. برای مرتب کردن لوازم و خرده ریزها، یک زمان ثابت مانند قبل از خواب یا قبل از صبحانه را کنار بگذارید در این فاصله میتوانید به نظافت هم بپردازید، مثلا بعد از دوش صبحگاهی آینه حمام را تمیز کنید و یا کف وان را با کمی پودر یا مایع مخصوص برق بیاندازید.
۴. گاهی میانبر زدن اشکالی ندارد
اگر تا اینجا هر توصیه ای را به جز مورد اول عملی کرده و یا به هر علت دیگر وقت کم آورده اید، نگران نشوید. بخشهای اساسی و بیرونی خانه مانند پرده ها، فرش و مبلمان را تمیز کرده و نظافت داخل کمدها، کابینتها و قسمتهای “مخفی” را به مدتی بعد موکول کنید، اما فراموشش نکنید!
۵. همه کارها را به تنهایی انجام ندهید
این عید، تنها عید شما نیست و تنها دوستان و خانواده شما به منزلتان نمی آیند، پس نباید تمام نظافت آنرا به تنهایی بر عهده بگیرید. در هر هفته زمان خاصی را برای نظافت اختصاص داده و کارها را با فرزندان و همسر خود تقسیم کنید. از بچه ها بخواهید که تختهای خود را مرتب کرده، اسباب بازیها و لوازم دیگر خود را جمع کرده و پس از گردگیری قفسه ها، سرجای خود بگذارند. این کار نه تنها باری از دوش شما برمیدارد، بلکه عادات خوبی به فرزندان شما می آموزد.
خانه تکانی
۶. کارها را ساده کنید
گاهی تمیز کردن دور و اطراف یک شیءاضافه راحت تر از دور انداختن آن به نظر میرسد، اما این روش در دراز مدت کارساز نخواهد بود. با کمی نظم و ترتیب، خرده ریزها را کاهش دهید. خود را از شر هر لباسی که دیگر اندازه تان نیست یا بیش از دوسال است آنرا نپوشیده اید راحت کنید. هر قطعه پوشاک یا شیء ناقص مانند لنگه جوراب، لنگه گوشواره بدلی، ظروف شکسته ای که دوباره چسبانده شده و… را دور بیاندازید. تهیه لوازمی مانند جا کلیدی، جا کفشی و در کل وسایلی که موجب مرتب شدن خرده ریزها میشوند را در دستور کار خود قرار دهید.
۷. خوش بگذرانید
نظافت لزوما معادل با کار سخت نیست، یک موسیقی خوب یا یک برنامه رادیویی خوب و مفید میتواند شما را با اشتیاق بیشتری به تحرک وادارد. برای خود انگیزه هایی پیدا کنید و به خود قول دهید که اگر کارهای روزانه را مطابق برنامه انجام دادید، به خود جایزه ای خواهید داد. این جایزه میتواند چیزی ساده اما دلپذیر مانند یک حمام طولانی، صرف چای و شیرینی با خانواده یا تماشای یک برنامه خوب تلویزیونی باشد.
نام کتاب:ستارگان درخشان
مؤلف:محمد جواد نجفي
قطع:جيبي
ناشر:اسلاميه
نوبت چاپ:1352
***************************
نام کتاب:چهره درخشان قمر بني هاشم(ج اول)
مؤلف:علي رباني خلخالي
قطع:وزيري
ناشر:مکتب الحسين
نوبت چاپ:1382
*****************************
نام کتاب:ماه تشنه لب
مؤلف:مهدي وحيدي صدر
قطع:کودکانه
ناشر:عروج انديشه
نوبت چاپ:1382
اعتياد به اينترنت در افراد نوعي انکار مشکلات واقعي زندگي به شمار مي رود . فردي که در زندگي واقعي خود در کنار والدين و يا دوستان و…دچار مشکلات واقعي بوده و يا کمبود ها و نيازهايي دارد و براي حل مسأله اش احساس به بن بست رسيدن را دارد و راهي براي حل مشکل واقعي ندارد براي سرپوش گذاشتن به اين مشکل به ظاهر حل نشدني وارد چت و گذراندن وقت خودش دارد تا يک سرپوشي به اين مشکلات خودش بگذارد تا به صورت موقت از فکر اين ناراحتي خارج شود.
نه انسان «دانای همه چیز»است ، ونه بی نیاز از «پرسیدن»، پس باید آنچه را نمی دانیم بپرسیم و اگر از چیزی که نمی دانیم بپرسند،با شجاعت و فروتنی ،بگوییم:«نمی دانم».
آن که از گفتن «نمی دانم»شرم دارد،گرفتار نوعی احساس کاذب و فریب دهنده و غرور است ،غروری که گاهی انسان را بر زمین می کوبد.
**********
چل حدیث راه زندگی،جواد محدثی،صص40.41
آیا می دانید بعضی از میوه ها باعث افزایش طول عمر شما می شوند و … عمر طولانی با پرتقال و سبزیهای دارای برگ تیره یک بررسی جدید نشان داد خوردن مقدار زیاد پرتقال و سبزیهای با برگهای به رنگ سبز تیره مانند هویج، سیبزمینی شیرین و نخود سبز ممکن است با عمر طولانیتر و سالمتر ارتباط داشته باشد…. دانشمندان آمریکایی در این بررسی نه تنها بتاکاروتن موجود در این سبزیها بلکه ترکیب همبسته آن: آلفا- کاروتن را مورد توجه قرار دادند. هر دوی این مواد جزو خانواده مواد کارتنوییدی آنتیاکسیدان هستند. دانشمندان معتقدند آنتیاکسیدانهای کارتنوئیدی با مقابله با آسیبهای ناشی از اکسیژن به DNA به سلامت کمک میکنند. به گزارش رویترز این دانشمندان برای بررسی اثرات آلفاکاروتن به تجزیه و تحلیل اطلاعات در مورد بیش از ۱۵ هزار نفر که در بررسی پیگیری «سومین نظرخواهی بررسی تغذیه و سلامت ملی» شرکت کرده بودند، پرداختند. همه این افراد در شروع بررسی نمونه خون داده بودند و سایر اطلاعات پزشکی و سبک زندگی خود را نیز در اختیار گذاشته بودند. در انتهای دوره ۱۴ ساله بررسی، حدود ۴ هزار نفر از شرکتکنندگان فوت کرده بودند. این پژوهشگران نشان دادند که هر چه این افراد در شروع بررسی آلفا- کاروتن بیشتری در خونشان داشتند، خطر بیماری و مرگ در آنها کمتر بود. به گزارش این پژوهشگران در مقایسه با افرادی که تنها مقادیر اندک آلفا- کاروتن در خون داشتند، آنهایی که بالاترین میزان این ماده را در خونشان داشتند تا حداکثر ۳۹ درصد خطر کمتر مرگ را داشتند. با این حال پژوهشگران احتیاط به خرج میدهند و میگویند این رابطه ثابت نمیکند که آلفا کاروتن عامل این کاهش خطر مرگ و میر است. آنها میگویند: «آلفاکاروتن ممکن است دستکم تا حدی مسوول کاهش این خطر باشد. اما ما نمیتوانیم رابطه احتمالی با سایر آنتیاکسیدانها یا عناصر دیگر موجود در سبزیها و میوهها برای کاهش خطر مرگ و میر را رد کنیم.
شما با يک درون نگري و شناخت هيجانات و احساسات خود و شناخت راه حل براي مشکلات واقعي از طريق مشورت با مشاورين از طرفي شناخت آسيب هاو راه هاي رهايي از اعتياد وسواس گونه به اينترنت، با اين مسأله به صورت جدي برخورد کنيد قطعا در اين اعتياد ، اضطراب ، وسواس همراه با احساس گناه و عذاب وجدان شديد ، وجود دارد.
علامه پاسخ داده بود:
به آيت الله بهجت گفتند :
چه کار کنيم تا آدم بشويم ؟
فرمودند: نگوييد چکار کنيم! بلکه بگوييد چه کار نکنيم تا آدم بشويم …
در مواردي مانند
1- خواستگاري حضرت خديجه از پيامبر - صلی الله علیه و آله -
2- خواستگاري حضرت شعيب از موسي - علیه السلام - براي دخترانش.
يك نكته را بايد مد نظر بگيريم
1. حضرت محمد و موسي- عليهماالسلام- مانند ما انسان هاي معمولي نبودند كه كم ظرفيت باشند و بخواهند اين خواستگاري را مايه امتياز خود بدانند و بعد از ازدواج به دختر يا خانواده او سركوفت بزنند.
2.از سويي دينداري ، قداست و پاكي دختر و خانواده اش در حد اوج و ضرب المثل بوده است كه زمينه شبهه و بدبيني را ميبسته است.
بنابراين اين موارد را نبايد با خودمان مقايسه كنيم.
ممکن بود هيچگاه قاره آمريکا را کشف نکند؟ چون زنش وقتي ميخواست بره ميگفت: - کجا داري ميري؟ - با کي داري مي ري؟ - واسه چي مي ري؟ - چطوري مي ري؟ - کشف؟ -براي کشف چي مي ري؟ - چرا فقط تو مي ري؟ . . - تا تو برگردي من چيکار کنم؟! - مي تونم منم باهات بيام؟! -راستشو بگو توي کشتي زن هم دارين؟ - بده ليستتو ببينم! - حالا کِي برمي گردي؟ - واسم چي مياري؟ . . - تو عمداً اين برنامه رو بدون من ريختي؟ اينطور نيست؟
شايسته است در برخورد با نادان….
تعليم
- نافرماني
- بردباري
- روگرداني
- عدم اطمينان
- سلام گفتن به هنگام گفتگو
- سکوت هنگام نزاع و درگيري
*نکته روان شناختي
تکنيک هاي ياد شده مطابق با مقتضاي حال و مقال اجرا مي شود.
این گیاه به دلیل دارا بودن خواص ضد التهابی میتواند پوستهایی را که دچار خارش یا آلودگی هستند، آرام و نرم کند.
ریحان برای رفع آکنه و لکها در هر نوع پوستی مفید است و خواص ضد باکتریایی، ضد التهابی و ضد اسپاسمی دارد.
این گیاه با خاصیت تقویتکنندگی و ضدعفونیکنندگی جریان خون را در مویرگهای خونی بهبود میبخشد که در احیای حس طراوت و تازگی در پوست نقش سودمندی دارد.
یک گیاه ضدباکتری قوی است و برای مقابله با آکنه و اگزمای عفونی بسیار مفید است.
این گیاه خاصیت ضدقارچی، نرم کنندگی و پاککنندگی دارد و به همین خاطر بهترین گزینه برای مقابله با التهاب و آرام کردن پوست است.
********
طب الائمه ، طب الکبیر صص 126-125
پیامبر اعظم صلی الله علیه وآله وسلم
« من مات و میراثه الدّفاتر و ال
محابر وجبت له الجنّة »
هر که از دنیا رود و میراثش دفترها و دواتها باشد، بهشت ارزانی اش باد.
«ارشاد القلوب، ص 176»
پیامبر اعظم صلی الله علیه وآله وسلم
« قیّدوا العلم بالکتاب »
با نگارش، دانش را در بند خویش کشید.
« تحف العقول، ص 36 »
پیامبر اعظم صلی الله علیه وآله وسلم
« تلاث تخرق الحجب و تنتهی الی ما بین یدی اللّه: صریر أقلام العلماء و وطی أقدام المجاهدین و صوت مغازل المحصنات »
سه بانگِ طنین انداز است که پرده ها را می درد و پژواک آن در نهایت به خدا می رسد: بانگ قلمهای دانشمندان، بانگ قدمهای مجاهدان و بانگ چرخ بافندگی زنان پاکدامن.
« تفسیر نمونه، ج 24، ص 377 »
امام امیرمؤمنان علی علیه السلام
« مَن أكثَرَ مُدارَسَةَ العِلمِ لَم يَنسَ ما عَلِمَ و استَفادَ ما لَم يَعلَم »
هر كه بحث علمي بسيار كند ، آموخته هايش را از ياد نميبرد و آنچه را كه نميداند ، فرا ميگيرد.
« غررالحكم و دررالكلم ، ح 8916 »
امام امیرمؤمنان علی علیه السلام
« لافِقهَ لِمَن لايُديمُ الدَّرسَ »
آن كه آموختن را استمرار نميبخشد ، از درك دانش بينصيب است.
« غررالحكم و دررالكلم ، ح 10552 »
امام امیرمؤمنان علی علیه السلام
« فَضلُ فِكرٍ و تَفَهُّمٍ أنجَعُ مِن فَضلِ تَكرارٍ و دِراسَةٍ »
بسيار انديشيدن و فهميدن ، سودمندتر است از تكرار بسيار و درس گرفتن.
« غررالحكم و دررالكلم ، ح 6564 »
امام امیرمؤمنان علی علیه السلام
« عَلَيكُم بِالدِّراياتِ لابِالرِّواياتِ »
بر شما باد به فهميدن ، نه نقل كردن.
« ميزان الحكمه ، ح 3355 »
بلندترين بادگير در ايران در شهرستان ابرکوه در استان يزد قرار دارد. اين بادگير زيبا به صورت يک بادگير بزرگ در پايين و يک بادگير کوچکتر برروی آن می باشد.
اين بادگير در خانه آقازاده قرار دارد و مربوط به عصر قاجار مي باشد.
شيخ فريدالدين محمد عطار نيشابوري از بزرگان مشايخ تصوف ايران در قرن ششم و اوايل قرن هفتم هجري است. وي در سال 537 هجري در قريهي (كدكن) نيشابور بهدنيا آمد و چون در آن شهر به دارو فروشي و عطاري اشتغال داشت بدين لقب معروف شد. عطار در دكان دارو فروشي به درمان بيماران ميپرداخت و به كسب علوم و درك صحبت مشايخ و بزرگان اهل تصوف مانند: شيخ نجمالدين كبري و ديگران نيز روزگار ميگذراند. و در اين راه آنقدر پيش رفت تا خود از پيشوايان اين طريقت گشت و مقامش بهجايي رسيد كه مولانا جلالالدين محمد بلخي (مولوي) درباره او گفت:
لفظ «جامعه» از لحاظ لغوي، اسم فاعل مونث از مصدر«جمع»، به معناي گرد كردن،گرد
(هم ) آوردن، فراهم كردن يا آوردن و بر هم افزودن، است و بنابراين به معناي گرد آورنده، فراهم كننده يا آورنده، بر هم افزاينده، و در بر گيرنده خواهد بود. اين واژه عرفاً به معناي « گروه » و علي الخصوص « گروهي از انسانها» به كار مي رود، خواه آن گروه از مردم كه در يك روستا يا دهكده يا شهر يا استان يا كشور (مثلاً در تركيبات « جامعه ايران » و « جامعه ايراني » ) يا قاره(في المثل در تركيبات « جامعه آفريقا» و « جامعه آفريقايي» ) زندگي مي كنند و خواه آن گروه از مردم كه داراي يك دين يا مذهب اند (مثلاً در تركيبات « جامعه مسيحيان » و « جامعه كاتوليكها ») و خواه گروهي از كه حرفه و شغل واحدي دارند (في المثل در تركيبات « جامعه معلمان » و «جامعه روحانيون ») و خواه همه انسان هايي كه بر روي زمين به سر مي برند : جامعه بشري يا جامعه بشريت . به نحو كلي، مي توان گفت كه در هر موردي كه بتوان بر گروهي از مردم « وجه جامع » و « جهت وحدتي » اعتبار كرد اطلاق لفظ « جامعه » بر آن گروه رواست، چه گروه مردان متأهل يك ده كوچك باشد و چه گروه انسانهايي كه از بدو خلقت تاكنون پديد آمده اند و از ميان رفته اند.
****************************
محمد تقي مصباح يزدي، جامعه و تاريخ، شركت چاپ ونشر بين الملل، سازمان تبليغات اسلامي، چاپ چهارم، زمستان 1379، ص 21.
موزها زرد هستند ولی جالب اینکه به سفید کردن دندانها زرد کمک میکنند .
برای این کار پوست موز را هر روز به صورت دورانی روی کل دندانهای
خود بمالید و سپس از چند هفته شاهد نتایج مثبت آن خواهید بود.
روز بزرگداشت سیدجمال الدین اسدآبادی گرامی باد.
شما ممکن است هنگامی که مصاحبه کاری مهمی دارید واکس کفش اتاقتان تمام شود جای نگرانی نیست . در این جا میتوانید از پوست موز برای براق کردن کفش خود استفاده کنید ، برای اینکار پوست نرم موز را مانند واکس روی کفش تان بمالید سپس با یک دستمال نخی روی آن را تمیز کرده و برق بیاندازید . برای نقره جات نیز می توانید از همین روش استفاده کنید .
Leechget
برنامه ای قوی برای سرعت بخشیدن به عملیات اینترنتی
Off by one browser
این جستجو گر اینترنتی کاربران را قادر می سازد تا باا استفاده از ویژگی های خاص این نرم افزار ، به راحتی به وب سایت های مورد نظر شان دسترسی پیدا کنند . یکی از ویژگی های خوب این جستجو گر حفاظت از اطلاعات محرمانه می باشد .
Fast browser
یک مرورگر قوی تحت اینترنت می باشد که در این مرور گر تمامی صفحه ها و سایت ها در یک صفحه اصلی باز می شوند و کمک زیادی به سرعت اینترنت می شود . و از لحاظ زیادی شبیه internet exphorer هست .
Win route pro 4.21
با کمک این برنامه می توان کنترل و نظارت کامل بر اعمال اینترنتی کامپیوتر خود داشت .
Fire crawl
نرم افزاری است که به کمک آن می توانید فایل های مورد نظرتان را در اینترنت پیدا کنید و آن ها را بار گذاری کنید . این برنامه به عنوان یک جستجو گر سایت عمل میکند وبرای پیدا کردن فایل ها از عمل اسکن استفاده می کند و سپس از اسکن سایت لیستی از فایل های موجود در آن را نمایش می دهد .
نوروز واژهاي است مركب از دو جزء كه روي هم به معناي روز نوين است و بر نخستين روز از نخستين ماه سال خورشيدي آن گاه كه آفتاب به برج حمل انتقال مييابد گذارده ميشود. و اصل پهلوي اين واژه نوك روچ يا نوك روز بوده است.
بيروني در تعريف نوروز نقل ميكند “نخستين روز است از فروردين ماه و از اين جهت روز نو نام كردند، زيرا كه پيشاني سال نو است و آنچه از پس اوست از اين پنج روز همه جشنهاست.”
مورخين و محققان درباره جايگاه نوروز با هم اختلاف دارند. به نظر ميرسد آريائيها از مهاجرت به فلات ايران و هم مرز شدن با تمدن ميانرودان سال را به دو قسمت تقسيم ميكردند كه هر يك با انقلابي شروع ميشد و دو جشن نوروز و مهرگان سرآغاز اين دو انقلاب بودند. يعني هنگام انقلاب تابستاني جشن نوروز گرفته ميشد و زمان انقلاب زمستاني جشن مهرگان پاس داشته ميشد. برخي معتقدند كه جشن نوروز و مهرگان جشني بوده است كه در ايران قبل از ورود آريائيها وجود داشته است و اقوام قبل از آريائيها كه در فلات ايران ساكن بودهاند به آن عمل ميكردهاند.
“نوروز” را ايرانيان گرامي ميدارند و آييني است كهن كه گرچه طي هزاران سال دگرگون يافته، اما هرگز از ميان نرفته و از سوي اقوام و مذاهب مختلفي كه در سرزمين ايران حضور پيدا كردهاند، مهر تأييد خورده است. بدين سان امروزه نوروز از نمادهاي بزرگ و وحدت بخش ملت ايران با همه تكثرهاي قومي، مذهبي، فرهنگي و زباني است.
آيينها و رسمهاي مردم فرآيند الزامات و نيازهاي درهم تنيده مادي و معنوي، در پيوند جغرافيايي و شيوههاي توليد و ساختارهاي اقتصادي دورهاي مختلفاند که برحسب ضرورت پيوسته در حال تغييرند و به مقولههايي که در ژرفا معنا دارند پاسخ ميدهند.
ظهور اسلام و برخورد مسالمت آميز آن با ساير اديان و آيينها از جمله اعتقادات مذهبي و ملي ايرانيان موجب شد كه مراسم و آداب مربوطه، به يكباره از جامعه اسلامي ايران رخت بر نبندد، فقط با مسلمان شدن تدريجي ايرانيان از وسعت آنها كاسته شد و اندك اندك همراه اعتقادات ديني اسلام، اسطورهها و داستانهاي عربي نيز در ميان توده مردم نفوذ كرد. طي گذشت ايام، زماني كه برخي از سنتها و آداب در تضاد آشكار با اعتقادات و رسوم گذشته قرار ميگرفت ايرانيان ميكوشيدند سنت كهن ملي را در قالب شخصيتهاي اسلامي باز يابند و به عبارت روشنتر سنتهاي ملي ايراني را با سنتهاي اسلامي در آميختند. در نتيجه از ميان انبوه جشنهاي ايراني قبل از اسلام آنچه ميان ايرانيان مسلمان باقي ماند منحصر به عيد نوروز، جشن سده و جشنهاي كوچكتري مانند جشن گل سرخ كه در اصفهان مرسوم بوده است. از ميان جشنهاي ياد شده بزرگترين اعياد ملي ايرانيان جشن نوروز است.
نوروز تنها جشني است كه از دوران باستان با عظمت تمام و همراه با انبوهي افسانه و آيين تا به امروز ادامه يافته است. عظمت نوروز را از نقشهاي تخت جمشيد گرفته تا آثار ادبي و هنري گوناگون عربي و فارسي در همه جا ميتوان يافت. يكي از كهنترين و بزرگترين منابعي كه به جشن و افسانهها و آيينهاي مربوطه پرداخته است، كتاب «آثار الباقيه» اثر ابوريحان بيروني (متوفي 440 هجري قمري) است. او مينويسد:
«سال نزد فارسيان چهار فصل بود … بر حسب اين فصول عيدهايي داشتند كه به اهمال در كبيسه روز اين عيدها جابهجا ميشد. از جمله اين اعياد يكي روز اول فروردين ماه يعني نوروز بود. كه روز بس بزرگ است كه به علت زنده شدن طبيعت گويند. آغاز خلقت جهان در آن روز بوده است. چنين به نظر ميرسد كه پنج روز نخستين سال « نوروز عامه» يعني جشن همگاني بود. حال آنكه روز ششم كه «خرداد روز» نام داشت، « نوروز خاصه» يعني جشن پادشاهان و بزرگان بوده است.
احترام نوروز در اسلام هر چند كه به مذهب شيعه منحصر نيست، اما چنان در ميان شيعيان فراگير است كه حتي رواياتي از امامان شيعه در بزرگداشت نوروز نقل شده است. براي مثال علامه مجلسي در “السماءوالعالم” از امام صادق عليهالسلام حديثي را بدين مضمون نقل ميكند: “در آغاز فروردين، آدم آفريده شد و آن روز فرخندهاي است براي طلب حاجتها و برآورده شدن آرزوها و ديدار پادشاهان و كسب دانش و زناشويي و مسافرت و داد و ستد. در آن روز خجسته بيماران بهبودي مييابند و نوزادان به آساني زاده ميشوند و روزيها فراوان ميگردد."مجلسي همچنين حديث ديگري را درباره نوروز نقل ميكند كه منتسب به امام كاظم عليهالسلام است و آن اين كه “اين روز بسيار كهن است. در نوروز خداوند از بندگان پيمان گرفت تا او را پرستش كنند و براي او شريك قائل نشوند و به آيين فرستادگانشان درآيند و دستورشان را بپذيرند و آن را اجرا نمايند و آن نخستين روزي است كه آفتاب بدميد و بادهاي بار دهنده بوزيد و گلهاي روي زمين پديد آمد و هم جبرئيل بر پيامبر نازل شد و نيز روزي است كه ابراهيم بتها را شكست و هم پيامبر علي را بر دوش خود گرفت تا بتهاي قريش را از خانه كعبه بينداخت.
علاوه بر عدم مخالفت اسلام با آيين نوروز و از آن فراتر تأييد اين مذهب بر نوروزگان، تداوم گراميداشت نوروز در دوره اسلامي را ميتوان به علاقه شديد ايرانيان براي حفظ مواريث باستاني خود نيز نسبت داد.
“برتولد اشپولر” ايرانشناس بزرگ آلماني در اين باره ميگويد: “از جشنهاي قديمي ايراني، بيش از همه جشن سال نو (نوروز؛ شكل عربي آن نيروز) و نيز در پايان تابستان جشن پاييز (مهرگان) طبيعتاً بر اساس تقويم قديمي برگزار ميشد. البته مسلمانان، بهويژه در زمان عمر دوم (عمربن عبدالعزيز) كوشش كردند تا اين اعياد را ملغي كنند و كساني را كه در اين مواقع به طور كلي هداياي متداولي براي مقامات بالاتر ميفرستادند، تحت فشار قرار دادند.
اما اين رسم چنان عميق با انديشه و احساس مردم ايران وابسته بود كه به زودي پيروزمندانه براي خود جايي باز كرد و با اوج گرفتن كار عباسيان، اما بهويژه در زمان آلبويه كاملاً در همه جا متداول شد و حتي در بينالنهرين (درست در بغداد و حتي در بصره) رسمي همهگير شد. در سوريه، مصر و شمال آفريقا نيز اين جشن در برخي از زمانها به طور نامنظم برگزار ميشد.
بدين ترتيب نوروز با ورود اسلام به ايران و فراگيري اين مذهب در پهنهاي وسيع از شبه قاره هند تا شمال آفريقا، اين مجال را يافت تا در ميان اقوام غير ايراني نيز تداول يابد.
با توجه به اين كه عباسيان بيش از پنج سده نفوذ سياسي و ديني خود را در جهان اسلام - با فراز و نشيب بسيار - حفظ كردند، ميتوان دريافت كه بزرگداشت نوروز از سوي خلفاي اين سلسله تا چه حد در استمرار و گسترش آن تأثير گذار بوده است. نوروز از زمان پيامبر اسلام تا دوره سلسله متأخر ايراني همواره مورد توجه بوده است. به شهادت تاريخ، حضرت محمد صليالله عليهوآله و حضرت علي عليهالسلام و بزرگان و خلفاي اسلام نوروز را گرامي ميداشتند و در دستگاه خلافت عباسي نوروز عظمتي خاص داشت و پس از اسلام نيز نوروز بزرگ با سنتهاي اسلامي شكوه و جلالي ديگر يافته بود. خاندانهاي بزرگ ايراني چون سامانيان و ديلميان و آل زياد به نگهداري و پاسداري سنن ملي دلبستگي فراوان داشتند و به هنگام نوروز به روش نياكان خود مردم را بار عام ميدادند و آداب ديرين را معمول ميداشتند. شهرياران صفوي هم در اجراي مراسم جشن نوروز كوشش بسيار ميكردند و مردم نيز تشريفات عيد به جاي آوردند.
برگزاري جشن نوروز در دوره صفويه به ويژه با نگاه به احاديثي كه محدثين بزرگ اين دوره همچون علامه مجلسي درباره نوروز نقل كردهاند، قابل ارزيابي است. چنين مينمايد كه در اين دوره - همچون زمان حاضر - نوروز صبغهاي كاملاً اسلامي يافته بود و تفكيك عناصر باستاني و اسلامي در اين آيين باشكوه كاري دشوار مينمود.
در كتابهاي مشهور ادعيه همچون اقبال الاعمال سيدابنطاووس و مصباح المتهجد شيخ توسي اشارهاي به دعاي تحويل سال نگرديده و اين نشان ميدهد چه در منابع اهل سنت و چه در منابع اهل تشيع سند روايي مورد اعتماد براي آن موجود نيست. اما مجلسي در كتاب زادالمعاد در خصوص اين دعا گزارش ميكند كه در كتب غير مشهوره روايت كردهاند كه در وقت تحويل سال اين دعا را بسيار بخوانيد: يا مقلبالقلوب والابصار يا مدبر الليل والنهار يا محول الحول و الاحوال حول حالنا الي احسن الحال. بنابراين با توجه به اين گزارش دعاي تحويل سال در دوره صفويه مرسوم و معمول بوده است.
در هر حال جدا از اين كه دعاي تحويل سال تا پيش از دوره صفويه چگونه بوده و اين دعا در كدام يك از مأخذ حديثي نقل شده است، نفس دعا يا قرائت قرآن يا حتي نمازگزاردن هنگام تحويل سال نشان از اسلامي شدن نوروز دارد. حتي بعضيها معتقدند كه عبارات دعاي تحويل سال برگرفته از عبارات قرآني يا احاديث و رواياتي است كه در معتبرترين مأخذ شيعي نظير “التهذيب” شيخ توسي نقل شدهاند.
از اين گذشته بزرگترين نماد آيين نوروز كه “هفت سين” است، فلسفهاي باستاني و اسلامي دارد. “محمد علي دادخواه” كه اخيراً پژوهشي با عنوان “نوروز و فلسفه هفت سين” را به نگارش در آورده، در اين باره مينويسد: “عدد هفت برگزيده و مقدس است. در سفره نوروزي انتخاب اين عدد بسيار قابل توجه است. ايرانيان باستان اين عدد را با هفت امشاسپند يا هفت جاودانه مقدس ارتباط ميدادند. در نجوم عدد هفت، خانه آرزوهاست و رسيدن به اميدها را در خانه هفتم نويد ميدهند. علامه مجلسي ميفرمايد: آسمان هفت طبقه و زمين هفت طبقه است و هفت ملك يا فرشته موكل برآنند و اگر موقع تحويل سال، هفت آيه از قرآن مجيد را كه باحرف سين شروع ميشودبخوانند آنان را از آفات زميني و آسماني محفوظ ميدارند.”
همچنين تقدس ديني لحظه تحويل سال چنان در نظر مردمان پر رنگ است که در شهرهاي مقدس مردم به امامزادهها و اماكن متبركه ميروند. شيرازيها به حرم شاهچراغ و حرم عليبن حمزه روي ميآورند و مشهديها به پابوس حضرت رضا (ع) ميشتابند و بسياري از مردم قم در بارگاه حضرت معصومه گرد ميآيند و بعضي از مردم ري و تهران در حرم شاهعبدالعظيم.”
با اين وجود صيغه اسلامي نوروز كه با توجه به اكثريت مطلق مسلمانان در ايران امري بديهي است، مانع از آن نشده كه پيروان ساير مذاهب در بزرگداشت آن كمتر از ايرانيان مسلمان اهتمام ورزند. امروزه نوروز، آييني متعلق به همه مذاهب و اقوام و فرهنگهاي ايراني و بسياري ديگر از كشورهاي تحت نفوذ فرهنگ ايراني چون افغانستان، پاكستان، هندوستان، كشورهاي آسياي ميانه و قفقاز و مناطق كردنشين تركيه، عراق و سوريه است
در روايات اسلام نوروز روزي است كه جبرئيل بر حضرت محمد (ص) نازل شد، روز غدير خم است، و روز ظهور حضرت صاحبالزمان (عج) خواهد بود. در اعتقادات كهن ايراني روزي است كه آفريدگار از خلقت جهان فارغ ميشود و روز آفرينش انسان است.
واژه (عيد) در قرآن كريم تنها يكبار در آيه 114، سوره مائده آمده است: (عيسي ابن مريم گفت بارالها! اي پرودگار تو ما از آسمان مائده اي فرست تا اين روز براي ما و كساني كه پس از ما آيند روز عيد مباركي گردد و آيت و حجتي از جانب تو براي باشد، كه تو بهترين روزي دهندگاني.
عيسي بن مريم اين دعا را آن هنگام كه حورايون به او گفته بودند كه: اي عيسي ابن مريم، آيا خداي تو مي تواند براي ما از آسمان مائده فرستد؟ عيسي در پاسخ آنان مي گويد: اگر ايمان آورده ايد از خدا بترسيد! و هرگز شك در قدرت خدا و يا شك در اجابت دعاي پيغمبر خدا نكنيد. حواريون گفتند (ما شك نكرده ايم ليكن) مي خواهيم كه از آن مائده آسماني تناول كنيم تا دل هاي ما مطمئن شود (و بر يقين ما بيفزايد) و تا به راستي عهدهاي تو پي بريم و بر آن گواه باشيم.
عيد خود مصدري است مانند عود به معناي بازگشتن و به همين مناسبت، سالگردها و يادبودها را (عيد) گويند. البته، اين نامگذاري به ياد بودهاي خوش وتوأم با شادماني اختصاص دارد.
(عيد) روزي است كه در آن سود و منفعتي به دست بيايد و در شرع مقدس اسلام، روزهاي اضحي و فطر عيد ناميده ميشوند. كه در عيد اضحي قرباني، و در عيد فطر زكات فطره مطرح است. نيز ميتوان گفت، عيد آن روزي است كه در آن نماز ويژهاي برگزار كنند، يا روزي است كه مجمعي در آن فراهم آيد، و يا آنكه عيد روزي است كه خلق از ماتم به شادماني (عود) كنند، يا روزي است كه زندانيان را از زندان رها كنند، و يا كودكان را از مكتب بيرون فرستند، يا روزي است كه تفاوتي ميان درويش و توانگر نباشد، يا آنكه (عيد) روز شريف و ارجمندي ميتواند باشد.
از آيه (مائده) استفاده ميشود كه حضرت عيسي و مسيح روز نزول مائده را كه سالروز وقوع يك معجزه الهي در تاريخ است براي همه انسانها (عيد) قرار داده است، تا اين روز آيت و حجتي از جانب خداوند براي مردمان در تمامي اعصار بوده باشد و به ميمنت اين پديده پر بركت همه ساله شادماني و خجستگي آن روز تكرار گردد.
از آنجا كه (مائده) به معناي خوان پر نعمت، تنها دوبار در سوره مائده آمده است، ميتوان گفت نزول رزق از آسمان به درخواست حضرت عيسي مسيح (ع) ويژگي خاصي داشته است كه به خاطر آن عنوان (مائده) را به خود گرفته است.
بنابراين، عيد در اين آيه اشاره دارد به نزول يك بركت آسماني در پوشش طبق يا طبقهايي از طعام و خوردني كه ميتواند تكرار و بازگشت آن روز نيز همان بركات را به همراه داشته باشد و از اين جهت، آيت و حجتي ديگر از جانب خداوند متعال براي انسانها و فرصتي ديگر براي ايجاد ارتباط با خدا و ذكر و ياد او در دلها و زبانها بوده باشد.
آداب اسلامي نــوروز
در كتاب مفاتيحالجنان كه طي دهههاي گذشته يكي از بزرگترين كتابهاي مورد رجوع عموم براي انجام مستحبات مذهبي بوده به نماز عيد نوروز اشاره شده كه نمازي است توأم با قرائت سوره حمد و سورههاي قدر، كافرون، توحيد، فلق و ناس و بسيار شبيه به نمازي است كه ضمن آداب و اعمال روز جمعه و روز عيد غدير خم وارد شده است.
مفاتيح الجنان همچنين روايتي از معليبنخنيس را درباره نوروز ذكر كرده است كه اعمال اين روز و دعاي مربوط به آن را همراه دارد. بيآنكه اشارهاي به فضيلت اين روز كرده باشد. ولي بحارالانوار مجلسي روايات معليبنخنيس را به تفصيل آورده است. در آن روايات به فضيلت و برتري اين روز نسبت به ساير ايام بسيار پرداخته است و يكي از روايات مفصل معليبنخنيس از نوروز را اين گونه تجليل كرده است: نوروز روزي است كه كشتي نوح بر كوه جودي قرار گرفت، روزي است كه جبرئيل بر نبي عليهالسلام نازل شد، روزي است كه رسول اكرم صليالله عليهوآله، علي عليهالسلام را بر دوش كشيد تا بتهاي قريش را از بالاي كعبه ميكند، روزي است كه نبي عليهالسلام به وادي جن رفت و از ايشان بيعت گرفت، روزي است كه براي علي عليهالسلام از مردم بيعت گرفت (غدير خم) روزي است كه قائم آل محمد ظهور خواهد كرد و روزي است كه امام عصر عجلالله تعالي فرجهالشريف بر دجال پيروز خواهد شد.
و اما روايت خنيس به نقل از امام صادق عليهالسلام در مفاتيح الجنان:
فرمود: چون نوروز شود غسل كن و پاكيزهترين جامههاي خود را بپوش و به بهترين بويهاي خوش خود را معطر گردان پس چون از نمازهاي پيشين و پسين و نافلههاي آن فارغ شدي، چهار ركعت نماز بگذار يعني هر ركعت به يك سلام و در ركعت اول بعد از حمد ده مرتبه اناانزلنا و در ركعت دوم بعد از حمد ده مرتبه سوره قل يا ايهاالكافرون و در ركعت سوم بعد از حمد ده مرتبه قل اعوذ برب الناس و قل اعوذ برب الفلق را بخوان و بعد از نماز به سجده شكر برو و اين دعا را بخوان.
همان طور كه مشاهده ميشود اين روز نيز چون اعياد اسلامي با غسل كردن، پوشيدن جامه نو و معطر گرديدن به بويهاي خوش و روزه داشتن آغاز ميشود، ضمن آنكه نمازي مشابه نمازهاي ساير اعياد اسلامي دارد.
نماز عيد نوروز
نماز عيد نوروز مشتمل است بر قرائت سوره حمد و سورههاي قدر، كافرون، توحيد، فلق و ناس و بسيار شبيه به نمازي است كه ضمن آداب و اعمال روز جمعه و همين طور اعمال روز عيد غدير خم وارد شده است.
از آنجا كه قرائت سوره قدر در نماز عيد نوروز توصيه شده است ميتوان دريافت كه عيد نوروز نيز چون ديگر اعياد اسلامي با نزول بركات و آيات الهي همراه بوده است. تاكيد بر قرائت سورههاي كافرون، توحيد، معوذتين نيز ميتواند اشاره به درخواست دفع انواع شرور و بديها داشته باشد.
دعاي عيد نوروز
دعاي مخصوص عيد نوروز با درود و صلوات بر رسول اكرم صليالله عليهوآله و آل او و اوصيا و همه انبيا و رسولان آغاز ميشود آنگاه با فرستادن درود بر ارواح و اجساد ايشان ادامه مييابد.
در اين دعا آمده است: (هذا الذي فضله و كرمته و شرفته و عظمت خطره) اين فراز با اندكي جابجايي در كلمات در دعاي مخصوص ماه مبارك رمضان، ماه نزول قرآن نيز آمده است.
فراز پاياني دعاي مخصوص عيد نوروز : ( اللهم …. ما فقدت من شي فلا تفقدني عونك عليه حتي لا اتكلف مالا احتاج اليه يا ذالجلال و الاكرام ) از آن جهت كه در آن سخن از گم شدن و گمشدهها به ميان ميآيد بيش از اندازه قابل توجه است زيرا، چنانكه نقل شده است عيد نوروز همان روزي است كه حضرت سليمان عليهالسلام انگشتري خويش را پس از مدتي پيدا كرده است.
پينوشتها:
1. ذكايي، پرويز: نوروز تاريخچه و مرجعشناسي، مركز مردمشناسي ايران، تهران، 1353، ص19
2. كريميان سردشتي، نادر: “نوروز در روايات شيعه و در كتاب التاج جاحظ بصري"، مجموعه مقالات نخستين همايش نوروز، پژوهشكده مردمشناسي، تهران، 1379، ص45
3. اشپولر، برتولد: تاريخ ايران در قرون نخستين اسلامي، ترجمه مريم ميراحمدي، تهران، شركت انتشارات علمي و فرهنگي، 1369، ج2، ص359-358
4. رضي، هاشم: گاه شماري و جشنهاي ايران باستان، انتشارات بهجت، تهران، 1380، ص451
5. دادخواه، محمدعلي: نوروز و فلسفه هفتسين، انشارات حروفيه، تهران، 1382، ص119
6. مدرس زاده، مريم: عيد نوروز در فرهنگ اسلامي و آيينها و اساطير ايراني، مجموعه مقالات نخستين همايش نوروز، ص131
7. مفاتيح الجنان
یک شاخه رز سفید تقدیم تو باد
رقصیدن شاخ بید تقدیم تو باد
تنها دل ساده ایست دارایی ما
آن هم شب عید تقدیم تو باد
—————————
مثل ماهی زنده
مثل سبزه زیبا
مثل سمنو شیرین
مثل سنبل خوشبو
مثل سیب خوش رنگ
و مثل سکه با ارزش باشید
سال نو مبارک
—————————
دنیا را برایتان شاد شاد
و شادی را برایتان دنیا دنیا آرزومندم
هر روزتان نوروز
—————————
سلامتی
سعادت
سیادت
سرور
سروری
سبزی
سرزندگی
هفت سین سفره زندگیتان باشد.
نوروز ۹۱ مبارک
—————————
با آرزوی
۱۲ ماه شادی،
۵۲ هفته پیروزی،
۳۶۵ روز سلامتی،
۸۷۶۰ ساعت عشق،
۵۲۵۶۰۰ دقیقه برکت،
۳۱۵۳۰۰۰ ثانیه دوستی.
سال نو مبارک باد
—————————
سال و مال و فال و حال و اصل و نسل و بخت و تخت
بادت اندر شهریاری برقرار و بر دوام
سال خرم، فال نیکو، مال وافر، حال خوش،
اصل ثابت، نسل باقی، تخت عالی، بخت رام
********سال نو مبارک********
خانواده های ایرانی هفت سین می چینند که حاوی
مجموعه ای از نمادهای استقبال از بهار است. هفت سین
حداقل باید حاوی هفت عنوان باشد که با حرف سین شروع
می شوند
سبزه: تولد دوباره ، حیات نو و سبز بودن
سمنو: ثروت و فراوانی و وفور
سنجد: عشق
سیر: دارو و درمان و بعنوان ماده ای گندزاد می باشد
سیب: زیبایی و سلامت
سماغ: رنگ طلوع آفتاب
سرکه قرمز : سن و صبر و عقل
سنبل: آمدن بهار و نشان دهنده زیبائی
سکه زرد : ثروت
همچنین برسرسفره هفت سین شمع هایی روشن
دربرابر آینه قرارمی دهند که نشان دهنده آینده ای
روشن است .
تخم مرغ رنگ شده نیز نشانه باروری است .
آینه نیز نمادی از خلقت است .
ماهی قرمز نشانه زندگی است
بسم الله الرحمن الرحیم
تقویم و مناسبتهای ماه ربیع الثانی
1 ربیع الثانی : قيام توّابين - سال 65 هجري قمري
وفات ملا علی نهاوندی نجفی 1322 قمری.
2 ربیع الثانی : قتل عبدالله بن معتز در زندان مقتدر عباسى ، سال 296 هجرى قمرى.
وفات آیت الله سید موسی زرآبادی 1353 قمری.
3 ربیع الثانی : پيمان شكنى امين در برابر برادرش مأمون - سال 194 هجرى قمرى
وفات عالم بزرگ شریعت اصفهانی 1339 قمری
4 ربیع الثانی : ولادت امام حسن عسکری علیه السلام (بنا به روایت شهید اول) 232 قمری.
ولادت حضرت عبدالعظیم حسنی رضی الله عنه 173 قمری
وقوع غزوه غابه - سال ششم هجرى قمرى
درگذشت منتصر باللّه عباسى - سال 248 هجرى قمرى
5 ربیع الثانی : خلافت مستعين عباسى - سال 248 هجرى قمرى
درگذشت صفی الدین حلی شاعر بزرگ سیعی 750 قمری
انتشار اولین روزنامه فارسی زبان ایران به نام وقایع اتفاقیه توسط میرزا تقی خان امیرکبیر 1267 قمری.
6 ربیع الثانی : درگذشت میر سید شریف جرجانی 816 قمری
7 ربیع الثانی : منع شاطین از رفتن به آسمان پس از 20 روز از ولادت پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم
8 ربیع الثانی : ميلاد مسعود امام حسن عسكرى (ع) - سال 232 هجرى قمرى
شهادت حضرت فاطمه زهرا علیها السلام به روایت ابن شهرآشوب .
9 ربیع الثانی : وجوب نماز در سال اول هجری
وفات میرزا عبدالرحیم نهاوندی 1304 قمری
وفات آیت الله میرزا عبدالرحیم نهاوندی 1304 قمری
10 ربیع الثانی : وفات حضرت فاطمه معصومه علیهاالسلام 201 قمری
میلاد امام حسن عسکری علیه السلام بنابر نقل شیخ مفید 232 قمری
به توپ بستن گنبد حرم امام رضا علیه السلام توسط روسها 1330 قمری
11 ربیع الثانی : درگذشت ابوعلی خیاط ریاضی دان و منجم مسلمان 220 قمری
تولد ابن خلکان مورخ مشهور 608 قمری
12 ربیع الثانی : اضافه شدن ركعات نماز - سال اوّل هجرى قمرى
13 ربیع الثانی : قتل ابن فرات، وزير شيعه مذهب عباسى - سال 312 هجرى قمرى
14 ربیع الثانی : قیام مختار ثقفی 66 قمری
وفات موسی مبرقع فرزند امام جواد علیه السلام
درگذشت آیت الله مصطفی صدوقی مازندرانی 1401 قمری
15 ربیع الثانی : زندانى شدن محمدبن قاسم علوى درنزدمعتصم - سال 219 هجرى قمرى
كشته شدن اوتامش، سردارمعروف عباسى - سال 249 هجرى قمرى
18 ربیع الثانی : ولادت نجم الدین جعفر بن حسن حلی محقق اول مولف شرائع الاسلام 602 قمری
19 ربیع الثانی : درگذشت آیت الله حاج شیخ علی اکبر نهاوندی 1369 قمری
رحلت آیت الله سید صدرالدین صدر 1373 قمری
20 ربیع الثانی : درگذشت آیت الله حاج شیخ هاشم قزوینی 1380 قمری
21 ربیع الثانی : درگذشت آیت الله حاج شیخ محمد نهاوندی 1371 قمری
22 ربیع الثانی : درگذشت موسی مبرقع فرزند امام جواد علیه السلام (نقل دوم)
درگذشت محدث و مفسر بزرگ ملامحمد محسن فیض کاشانی 1091 قمری
23 ربیع الثانی : وفات معتضد باللّه عباسى - سال 289 هجرى قمرى
درگذشت فقیه بزرگ ملااحمد نراقی 1245 قمری
خلافت مكتفى عباسى - سال 289 هجرى قمرى
24 ربیع الثانی : خلع یزید از خلافت توسط معاویه 64 قمری
درگذشت آیت الله سیدکاظم اخوان مرعشی 1423 قمری
25 ربیع الثانی : درگذشت امام الحرمین جوینی 478 قمری
26 ربیع الثانی : درگذشت نجم الدین جعفر بن حسن حلی محقق اول 676 قمری
درگذشت آیت الله سیدمحمدحسن نجفی قوچانی 1362 قمری
27 ربیع الثانی : وفات آیت الله حاج سید احمد خوانساری 1405 قمری
28 ربیع الثانی : درگذشت موسى مبرقع، در شهر مقدس قم - سال 296 هجرى قمرى
درگذشت آیت الله سید محمدباقر درچه ای 1342 قمری
وفات عالم بزرگ علامه امینی صاحب کتاب گرانسنگ الغدیر 1309 قمری
30 ربیع الثانی : وفات زينب بنت خزيمه، همسر رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم سال چهارم هجرى قمرى.
عظمت ملت ایران را حضور مردم در انتخابات نشان میدهد. (مقام معظم رهبری)
دوازدهم اسفندماه، زمان برگزاری انتخابات نهمین دوره مجلس شورای اسلامی است. این انتخابات نیز همچون انتخابات گذشته آزمونی برای بصیرت، آگاهی و حضور ما در دفاع از انقلاب اسلامی و ارزش های به پا خواسته از آن است.
همانگونه که مقام معظم رهبری می فرمایند:«درست در نقطه ی مقابل خواست دشمنان، همه ی ما باید در انتخابات حضور فعالی داشته باشیم» زیرا انتخابات،آبروی ملی، یکی از شاخص های رشد ملی و وسیله ای برای عظمت ملی است.
امام خمینی:
اگر مسامحه كنید ، در پیشگاه خدای تبارك و تعالی ، اگر نروید و رای ندهید و آنها كه جدیت دارند به اینكه وارد بشوند درمجلس و به هم بزنند اوضاع ایران را ، آنها خدای نخواسته بروند ، مسوولیتش به عهده شماست مستقیم.
در آستانه نهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی هستیم. هر چه از عمر پر برکت جمهوری اسلامی ایران می گذرد، مردم متعهد و انقلابی ایران اسلامی به اهمیت حضور و نقش تعیین کننده خود در تمامی صحنه های انقلاب، آگاهتر می شوند و راز دوام و بقاء انقلاب خود را بهتر در می یابند .
و ما 12 ام اسفند حماسه ای دوباره خواهیم آفرید…
حماسه ای که دشمنان در کمین نشسته ایران اسلامی را یک بار دیگر ناامید خواهد کرد.
همه با هم به پای صندوق های رای خواهیم رفت و آگاهانه و با تحقیق کامل به کاندیداهای اصلح رای می دهیم.
انتخابات مصونیتبخش به كشور است. آن چیزى كه هیبت این ملت را حفظ میكند، قدرت معنوى او را به رخ دشمنان میكشاند و آنها را از تعرض منع میكند و میترساند، حضور مردمى است؛ كه یكى از مظاهرش همین انتخابات است، یكى از مظاهرش هم همین بیست و دوى بهمنى است كه شما در مقابل دارید. هرچه حضور پررنگتر باشد، اعتبار و ارزش ملى بالاتر خواهد رفت. انتخابات هم همین جور است. هرچه صندوقهاى رأى شلوغتر باشد، گسترش شركت مردم بیشتر باشد، اعتبار كشور بالا خواهد رفت، مصونیت كشور بیشتر خواهد شد.
۱- پرتقال را از اطراف و دور تا دور، دورانی مثل سیب پوست کرده و جدا کنید.پرتقال پوست شده را از وسط کاملا باز کرده و پوست آن را به شکل گل در آورده در وسط آن قرار دهید و روی میوه های با پوست یا وسط ظرف میوه های پوست شده ی آماده قرار دهید . |
1 - Wear clothes that fit and proper under the warmth of your body.This can be a mild winter, regardless of one or two layers of clothing you own. The number of layers to wear less clothing, seemed to be thinner. Your underwear should be tight and glue.
2 - If you’re going in winter wear skirts or dresses, with long legs wearing close-fitting woolen socks give your legs thinner. Choose black or very dark socks to be more slimming effect.
3 - Wear clothing that is made of warmer fabrics, use fewer layers of clothing. Instead of thick cotton cloth, wool or silk clothing Wear.
4 - Wear Kthayy that fits your body. A very tight and close-fitting jacket with fluff and volume of bad and evil makes the landscape seem to get more obese. Katie is a good size and fits your body, your body good and interesting show.
5 - wearing a pink wool scarf seem luxurious and make her hotter. It does not increase the size of your physique, but you appear to form a beautifully decorated.
1. توصیه هایی برای پوشیدن لباس در زمستان(خانمها)
۱- لباس های زیر گرمی بپوشید که کاملا اندازه و مناسب اندام شما است. این گونه لباس زیر درحالی که بدن شما را بدون ایجاد حجم اضافی در برابر سرما عایق می کند و شما را گرم نگاه می دارد، تهویه خوبی نیز دارد. در این صورت می توانید در یک زمستان معتدل از یک یا دو لایه از لباس های خود صرفنظر کنید. هر چه تعداد لایه های لباس کمتری بپوشید، لاغرتر به نظر می رسید. لباس زیر شما باید تنگ و چسب باشد. فایده لباس زیر زمستانی چسبان این است که تقریبا مانند یک شکم بند و کمربند عمل می کند و از برجسته کردن شکم و چاقی شما جلوگیری می کند و شما را لاغرتر نشان می دهد.
۲- اگر قصد دارید که در زمستان دامن یا پیراهن بپوشید، با پوشیدن جورابهای ساق بلند چسبان پشمی پاهای خود را لاغرتر نشان بدهید. جورابی به رنگ مشکی یا خیلی تیره انتخاب کنید تا بیشتر تاثیر لاغری داشته باشد.
۳- با پوشیدن لباس هایی که از پارچه های گرمتری تهیه شده است، از لایه های لباس کمتری استفاده کنید. به جای لباس های نخی ضخیم و ، لباس های پشمی یا ابریشمی بپوشید.
۴- کتهایی را بپوشید که متناسب اندام شما است. یک کت بسیار تنگ و چسبان با بادکردگی و حجم ناخوشایند و بد منظره باعث می شود تا چاق تر به نظر برسید. کتی که به خوبی اندازه و متناسب بدن شما است، اندام شما را خوب و جالب نشان می دهد.
۵- با پوشیدن یک شال پشمی صورتی رنگ مجلل و پر جلوه خود را گرمتر سازید. این شال باعث افزایش حجم هیکل شما نمی شود، در عوض ظاهر شما را به شکل زیبایی آراسته می کند. شال از گردبند بهتر است زیرا در عین حال که باعث می شود تا شما خوب و عالی به نظر برسید، شما را گرم نیز می کند.
8 ربیع الثانی سالروز ولادت با سعادت امام يازدهم حضرت امام حسن عسكرى (عليه السلام) را به تمامى شيعيان جهان تبريك عرض نموده، اميدواريم خداوند متعال توفيق پيروى آن امام همام را به همه ما عنايت فرموده ودر فرج فرزند بزرگوارش حضرت مهدى (عليه السلام) تعجيل فرمايد.
کسی که مانند غذا از لوازم ضروری زندگی به حساب می آید و آدمی در همه حالات به وی نیازمند است او رفیق عاقل است . کسی که وجود او برای انسان به منزله یک بیماری رنج آور است ، آن رفیق احمق است.
رفیقی که وجودش نافع و به منزله داروی شفابخش و ضدبیماری است که او رفیق روشنگر بسیار عاقل است.
پیروزی شکوهمند 22 بهمن 57، حاصل عوامل بسیاری است که مهم ترین آن ها عبارتند از:
1- ایمان به خداوند متعال
2- رهبری روحانی متقی و فقیه آگاه; امام خمینی رحمه الله
3- اتحاد و همبستگی همه، اقشار ملت.
4- استقامت و پایداری در راه خدا، تحمل مشکلات و … بر هیچ کس پوشیده نیست که جمع شدن این عوامل در ملتی موجب نزول تاییدات غیبی الهی گردیده و پیروزی آن ها بر دشمنان حتمی می شود.
22 بهمن و حیرت جهانیان :
در دوران معاصر ، روز 22 بهمن پيروزي انقلاب اسلامي در ايران ، *حادثه مهم و حيرت انگيزي براي جهانيان بود . اين حادثه بزرگ قرن ، از يك سو معادلات سياسي استكبار را در ادامه سياست سلطه و تقسيم استعماري جهان بر هم زد و از سوي ديگر ، يكي از استوارترين رژيمهاي وابسته را ريشه كن ساخت و در كشور ايران ، *با اهميتي كه از نظر استراتژيكي و اقتصادي براي قدرتهاي بزرگ جهان داشت ، تحولي سياسي ـ مردمي و عظيم به وجود آورد و يك بار ديگر اسلام به عنوان قدرت تعيين كننده در جهان مطرح شد و چشم انداز وحدت جهان اسلام و ايستادگي در برابر استعمار كهنه و نو ، ايجاد قطب سياسي جديد در جهان و فروريزي رژيمهاي وابسته و تحميلي را در سرزمينهاي پر نعمت اسلامي ، در برابر ديدگان مشتاق بيش از يك ميليارد مسلمان گشود و موجي از وحشت و اضطراب رادر دلهاي جهانخوران پديد آورد.
مهمترین عناوین روزنامههای صبح روز دوشنبه 17 بهمن ماه بدین شرح است.
ایران :
گزارش صندوق بینالمللی پول از رشد شاخصهای اقتصادی ایران؛ ایران هفدهمین اقتصاد بزرگ جهان شد
نخستین بازتاب اقتدار نظامی ایران؛ رزمایش زمینی سپاه آماده باش صهیونیستها
سرما رکورد مصرف گاز را در ایران شکست
تفاهم:
5 شرکت اروپایی در لیست سیاه نفت ایران
با حضور رئیس جمهور؛ 10000 مسکن مهر و بیمارستان 220 تختخوابی قزوین به بهره برداری رسید
تجارت 10 ماهه امسال؛ صادرات 35، واردات 50 میلیارد دلار
تهران امروز:
حراج کتبیههای ایرانی در آمریکا
آیتالله مهدوی کنی: تفاهم با جبهه پایداری بعید است
بازداشت 15سرشاخه گلدکوئیست
جام جم :
انتشار اولین فهرستهای انتخاباتی
بهرهبرداری از 10 هزار واحد مسکن مهر
رقابت وزارتخانهها برای فروش اوراق مشارکت
جوان:
در عقب نشینی از مواضع سگ نگهبان آمریکا، اسرائیل؛ اوباما: دیپلماسی را به جنگ به ایران ترجیح میدهیم
اسامی قطعی نامزدهای جبهه متحد اصولگرایان در تهران اعلام شد
دانشجویان با تجمع در برابر مجلس: صادرات نفت به اروپا را متوقف کنید
حمایت:
رونمایی از نخستین آرایش انتخاباتی مجلس نهم
افتتاح چند پروژه علمی و عمرانی با حضور رئیس جمهور
روزهای ناسالم هوای تهران دو برابر روزهای سالم
خراسان:
اوباما: درگیری نظامی در خلیج فارس تاثیرات مخرب فراوانی برای آمریکا دارد
جانشین فرمانده نیروی دریایی ارتش توانایی رصد تحرک ناوهای رادارگریز در خلیج فارس را داریم
راه آهن، ناتوان از خدمات دهی به زائران مشتاق مناطق عملیاتی دوران دفاع مقدس
دنیای اقتصاد:
هیئت رئیسه مجلس به دیوان محاسبات ومرکز پژوهشها محول کرد؛ ماموریت برای اصلاح بودجه 91
پیشنهاد انتشار اوراق صکوک سکه
عقب نشینی از تهدید به جنگ
شرق:
اوباما: اسرائیل تصمیمی برای حمله به ایران ندارد
آغازی بر پایه حاکمیت دوگانه در فلسطین؛ حماس ریاست دولت را به عباس سپرد
دفتر آیتالله هاشمی مطرح کرد؛ اعلام تاسف از سخنان فرهاد دانشجو
فرهیختگان:
با حضور وزیر دفاع انجام شد؛ افتتاح 21 سامانه و پروژه تحقیقاتی و مخابراتی
بیانیه آیتالله مهدوی کنی به مناسبت 22 بهمن: مردم حضوری دشمن شکن در انتخابات داشته باشند
باهنر: بودجه 91 اردیبهشت 91 تصویب میشود
قدس:
فهرستها در حال پر شدن؛ آرایش انتخاباتی گروهها شفافتر شد
عقب نشینی آشکار اوباما از تهدید ایران؛ هرگونه تحرک نظامی در خلیج فارس، مخرب است
انهدام 15 شبکه دیگر؛ مرداب “هرمی” ها همچنان قربانی میگیرد
کیهان:
در گفتگو با ان بی سی مطرح شد؛ اوباما عقب نشست؛ جنگ با ایران روی میز نیست
با حضور رئیس جمهور؛ خط تولید جدیدترین داروی بیوتکنولوژی افتتاح شد
با ساخت تجهیزات در داخل کشور؛ خرید دانش فنی طرحهای پالایشگاهی از اروپا متوقف شد
گسترش:
وزیر صنعت معدن و تجارت: تا پایان سال صورت می گیرد؛ پرداخت 200 میلیارد تومان معوقات جوایز صادراتی
آبهای آزاد در انتظار نفتکش اقیانوس پیمای ایرانی
ملت ما:
دریافت پیام خطبههای مقام معظم رهبری توسط کاخ سفید؛ عقب نشینی اوباما
شمار تلفات سرما در اروپا از مرز 300 نفر گذشت
صدای انتقاد نمایندگان مجلس بلند شد؛ رمزگشایی از بودجه 91
وطن امروز:
جنبش وال استریت درباره ایران چگونه میاندیشد؟
تحریم علیه تحریم کنندگان آغاز شد؛ 5 شرکت اروپایی در فهرست سیاه نفت ایران
در پاسخ به ادعای اخیر جیمز کلاپر؛ اوباما: اسرائیل به ایران حمله نمیکند
همشهری:
گلایه مردم از تاخیرها؛ یارانه نقدی، نسیه پرداخت میشود
آیتالله مهدوی کنی: انتخابات مجلس فرصت تسریع پیشرفت کشور است
توسعه جنوب شهر، محور بودجه 91 شهرداری تهران
برف سفید نیست. برف از کریستالهای یخ درست شده و انبوه آنها سفید به نظر میرسد درست مانند خرده شیشههایی که انبوه آنها سفید به نظر میآید.
نور بازهم مانند شیشه، از بخشی از سطوح یخ دانه برف منعکس میشود و رنگ خاصی را بازتاب میدهد. هنگامی که مقدار زیادی برف انباشته شده باشد و از روی هر وجه هر دانه برف بخشی از نور منعکس شود، این نور به نقاط اطراف بازتاب یافته و دوباره برمیگردد. از آنجا که همه رنگها تقریبا به میزان مساوی پراکنده هستند، انبوه برف سفیدرنگ به نظر میرسد.
در واقع، هنگامی که نور در حال تابش و بازتابش است، یخ بخشی از آن را جذب میکند و رنگ قرمز، آسانتر از رنگ آبی جذب میشود و در نتیجه، رنگ آبی بازتاب مییابد. به همین دلیل اگر به داخل یک توده برف خوب نگاه کنید، گاه در آن رنگ آبی را مشاهده میکنید.
امیرمؤمنان(علیه السلام)فرمود:«برناکامی ها و برگشت روزگار،به چهار چیز استدلال می شود(چهار نشانه دارد):
1- سوء مدیریت
2- ریخت و پاش های نابجا
3- کم عبرت گرفتن از حوادث
4- بسیار عذر آوردن.»
*************************
غررالحکم،ص354
حضرت علی (علیه السلام)فرمود:«که در خرما (برنی) نُه خاصیت هست:
الف)دهان را خوشبو می کند.
ب)معده را پاک می گرداند.
ج)خوراک را گوارا می سازد.
د)شنوایی را می افزاید.
ه)بینایی را زیاد می کند.
و)پشت را نیرومند می سازد.
ز)دیو(تاثیر اجنه)را دفع می گرداند.
ح)به خدا نزدیک کند.
ط)شیطان را دور میکند.»
*********************************
وسائل الشیعه،ج25،ص137
|
20 دي مصادف است با شهادت ميرزا تقي خان اميركبير، ستاره بي نظير تاريخ ايران زمين كه صد و پنجاه و اندي سال پيش به عنوان صدراعظم ايران درخشيد و در كمتر از سه سال و دو ماه بعد از شروع صدارتش خاموش شد. آشپززاده اي كه به دليل استعدادش مورد توجه قرار گرفت و توسط قائم مقام، والامقامي آگاه و وطن پرست شد.
ميرزا تقي خان فراهاني از نوادر تاريخ كشور ماست. روحيه اصلاح طلب و عشق عميق وي به استقلال و آزادي و اقتدار ملت مسلمان ايران، زماني به فرياد دادخواهي ملت مظلوم لبيك گفت، كه ميرفت تمامي ثروت و عزت كشور براي هميشه در كام جهنمي استعمار و استكبار جهاني بلعيده شود. زماني كه دربار فاسد پادشاهي و رجال سياسي سر سپرده، مزدورانه و مزورانه علناً سنگ بندگي طاغوتهاي شرق و غرب را به سينه ميزدند و بيشرمي و گستاخيشان به حدي رسيده بود كه حتي كوششي در اختفاي بندهاي اسارت و يوغ بندگي و بردگي خويش نمي نمودند.
زعفران، سرطان کبد را مهار میکند. در درمان آلزایمر موثر است و در درمان اختلالات قاعدگی نیز نقش مهمی را ایفا میکند.
زعفران، گیاهی است چند ساله که دارای پیاز است و علاوه بر استفاده در پخت و پز، دارای مصارف درمانی بسیاری نیز هست. این پیاز غلاف قهوهای رنگی دارد و دارای ساقه و شش گلبرگ بنفش رنگ و ۳ رشته کلاله قرمز رنگ است.
قسمت مورد استفاده گیاه زعفران، کلاله نارنجی رنگ گل آن است.
زعفران ماده غذایی با ارزشی است که به مقدار کم از گیاه زعفران به دست میآید در واقع از هر ۱۰۰ تا ۲۰۰ هزار گیاه زعفران، حدود ۵ کیلوگرم گل زعفران به دست میآید که وزن ۵ کیلوگرم زعفران تازه بعد از خشک شدن به یک کیلوگرم میرسد.
متخصصین طب گیاهی نیز از دیرباز با خواص زعفران آشنا بوده و آن را برای درمان انواع بیماریها مانند خستگیهای مفرط درد لثه، بیماریهای قلبی، افسردگی، آسم، بیخوابی، سیاه سرفه، درد شکم و سنگهای کلیه توصیه میکردند.
مصرف زعفران باعث کاهش سطح کلسترول بد و نیز بهبود جریان خون در بدن میشود. برخی از متخصصین طب گیاهی بر این باورند که استفاده از زعفران باعث تقویت حافظه میشود.
مصرف زعفران برای افرادی که دارای اختلالات عصبی هستند و یا حافظه خود را از دست دادهاند توصیه میشود.
علت عوارض پیش از قاعدگی و علایم افسردگی، تغییرات در فعالیت سروتونین است که زعفران روی ماده شیمیایی سروتونین در مغز و نحوه فعالیت آن اثر میگذارد
استفاده از زعفران در درمان بیماریهای چشمی موثر است؛ زعفران از آن جا که حاوی خواص آنتیاکسیدانی فراوانی است متخصصین طب گیاهی آن را برای درمان ضعف بینایی توصیه میکنند و با مصرف آن ماهیچههای چشم تقویت میشود و مصرف منظم آن باعث بهبود بینایی حتی در سنین بالا نیز میشود.
زعفران خون را تصفیه میکند و خاصیت ضد التهابی دارد و برای تسکین دردهای ناشی از آرتروز توصیه میشود.
البته خانمهای باردار فقط با نظر پزشک میتوانند زعفران مصرف کنند و اگر قرار است کودکان نیز از این گیاه مصرف کنند در مورد مقدار مجاز آن با پزشک متخصص کودکان مشورت کنید چرا که آنان بسیار حساس هستند.
پی نوشت: طب الکبیر یا فرشته ی نجات)ــ طب الرضا ،صص 82.83
سختی های زندگی ، دلیل عبوسی و گرفتگی نیست . یعنی هرچه هستیم و هرچه گفته اند و هر چه حالمان خراب است و غیره ، دلیل كافی برای نخندیدن و شاد زندگی نكردن و آرام نبودن نیست .
«مؤمن» به لحاظ ایمان و باورهایش، از نشاط خاصی برخوردار است. در همین باب امام علی علیه السلام می فرمایند : «مؤمن، نشاط دایمی دارد».(1)
جوان عزیز !
باید بزرگ بود و وسیع . باید خندید و خنداند . باید آرام بود و آرامش داد . باید گذاشت و گذشت ، اگر می خواهید بهتر از اینها زندگی كنید ، اگر می خواهید با ذهنی آسوده به خواسته هایتان برسید ، اگر همه چیز می خواهید و طالب زندگی بهتری هستید.
“خنده” ، هدف نیست ، وسیله است . زندگی نمی كنیم تا بخندیم ، می خندیم تا بهتر زندگی كنیم .
“خنده” ، راه ها را هموارتر می كند . خنده ، آرامش می آورد . آرامش ، اجازه ی درست فكر كردن و بهتر اندیشیدن را به انسان می دهد .
برای رسیدن به اهداف عالی ، باید تنی سالم و روحی سالم تر داشت . “خنده" ، جسم و روانی سالم به انسان هدیه می كند :
- نورمن کارنیز در کتاب ” تشریح یک بیماری ” اشاره می کند که چگونه برای از سرگیری یک زندگی طبیعی و سالم با بیماری فلج مبارزه کرده است. وی معتقد است که خنده، داروی اصلی او بوده است.
- «جان راجر» نویسنده کتاب «تفکر منفی» می گوید: «شخصی به نام کوزینس که از شدت درد، خواب به چشمانش راه نمی یافت، به تجربه دریافت که با چند دقیقه خنده می تواند ساعاتی چند درد خود را تسکین دهد و به راحتی بخوابد و او با این راه توانست سلامتی اش را بازیابد».(2)
- خنده ، در ایجاد ارتباط سریع و مناسب بسیار مؤثر است .
- خنده ، یخهای کینه و کدورت را آب می كند و روابط انسانی را تعادل می بخشد.
- برای آنكه همیشه شاد باشید و غم گذشته و هراس آینده كمتر به سراغتان آید ، با افراد آرام و بانشاط نشست و برخاست کنید.همنشین خوب ، یكی از بهترین دعاهایی است كه باید از خداوند بزرگ طلب نمود .
جوانان عزیز :
زندگی را ساده بگیرید ، تا فشار روانی کمتری بر شما وارد شود. فكر نكنید خنده و شادی مخصوص پولدارهاست و غصه ، سهم یه لا قباها . می شود فقط یك لا قبا داشت ، ولی شاد زندگی كرد و از زندگی بهره برد . این یك حقیقت ثابت شده است كه پول و ثروت ، شاید خوب و كارراه انداز باشد ، ولی تضمین کننده شادی نیست. به گفته ی محققان، بسیاری از افراد ثروتمند ، بسیار افسرده و غمگین هستند .
ورزش و تفریح ، از عوامل بسیار مهم در ایجاد “زندگی با نشاط ” است . یکی از اقتضائات زندگی بشر در دنیای مادی ، بازی و سرگرمی است که البته این نیاز با توجه به مشغله های زندگی مدرن به نحو خاص تری احساس می شود. پرداختن ساعات بسیاری از روز به کار، ترافیک شهری، مشغله های اداری، دردسرهای زندگی، قیمت های بالا و بسیاری از گرفتاریهایی که ذهن و تن انسانها را خسته می کند ، همگی موجب به تنگ آمدن آدمی در زندگی می شوند که با وجود سرگرمی ، می توان قسمتی از این گرفتاری ها را تسلی داد.
ورزش كنید و زیاد بدوید كه دویدن ، از بهترین راههای غلبه بر فشار روانی است.
تفریح در زندگی مومن جای دارد، همانطور که در روایات ، روز یک مومن به چهار قسمت تقسیم شده :
1 ـ کار و تأمین معاش «ساعة لامر المعاش»
2 ـ عبادت «ساعة لمناجات الله»
3 ـ معاشرت «و ساعة لمعاشرة الاخوان»
4 ـ استراحت ، تفریح و پرداختن به لذات حلال «و ساعة تخلون فیها للذاتکم فی غیر محرم» (3)
یكی دیگر از عوامل نشاط ، سیر و سیاحت است. خداوند در قرآن كریم، انسانها را دعوت میكند كه در زمین به سیر و سفر بپردازند ، تا هم از سرنوشت و سرگذشت پیشینیان عبرت بگیرند ؛ و هم از زیباییهای آفرینش بهره ببرند. سفر و دیدن مناظر زیبا، در نشاط روحی ، سلامت جسمانی و از بین رفتن كسالت بهشدت مؤثر است.
رسول گرامی اسلام میفرماید: «مسافرت كنید تا سالم بمانید.» (4)
حضور در مجالس شادی و جشن نیز موجب خرسندی و نشاط انسان میشود. به همینلحاظ بر برپایی مجالس شادی در مناسبتهای مختلف مانند اعیاد بزرگ مذهبی و سالروز ولادت پیشوایان دین تأكید شده است.به خصوص الان كه در ماه شعبان به سر می بریم و اعیاد شعبانیه ، بهترین بهانه جهت شادی و سرور است .البته حضور در مجالس شادی، مشروط به این است كه توأم با فسق و فجور نباشد. اسلام ، شادی آمیخته با فساد و ظلم را تجویز نمیكند و برای مسلمانان، سبكسری و بیهودگی را روا نمیدارد.
از جمله راههای بهدست آوردن شادی و پایدار شدن آن در انسان، توجه به رهنمودهای دین در كم كردن وابستگی به دنیاست. دل بستن به دنیا و غرق شدن در مادیات و زیورهای دنیوی، انسان را بیشتر حریص و غافل میكند.
انسان حریص هرچه بیشتر تلاش كند، كمتر راضی و خشنود میشود و همین موجب افزایش غم و اندوه در وی میشود. به این ترتیب، كسی كه از وابستگی خود به ظواهر دنیا بكاهد و افق دید او بلندتر باشد، با مشكلات كوچك، به زانو درنمیآید و در مواجهه با سختیها، از روحیه ی بهتری برخوردار می گردد.
در این راستا، نیایش و دعا، به انسان نشاط درونی میبخشد و روح را باطراوت و نیرومند میسازد. خواندن شعر یا سرود، جشن ازدواج، هدیهدادن، پوشیدن لباسهای روشن، استفاده از بوی خوش، زینت كردن، دیدار با دوستان و صله رحم و از همه مهمتر كار و تلاش، از دیگر حوزههای شادیآفرین از نظر اسلام محسوب میشوند.
همیشه شاد باشید و صورتی متبسم داشته باشید ! همیشه بانشاط باشید و غم بی مورد نخورید . اما در كنار تمام اینها ، یك چیز را همیشه به یاد داشته باشید :
- در شادی ها ، خدا را فراموش نکنید و بدانید که همه نعمتها و غمها و شادی ها از آن اوست. قرآن کریم می فرماید:
(وَ ما بِکُم مِن نِعمَةٍ فَمِنَ اللهِ…)
«آنچه از نعمتها دارید، همه از ناحیه خداست». (5)
پی نوشت ها :
1- بحارالانوار، ج 67، ص 367.
2- جان راجر، تفکر منفی، ص 162، ترجمه مهدی قراچه داغی (چاپ نشر شباهنگ – تهران).
3- بحار الانوار، ج 78، ص .346
4- وسائلالشیعه، ص 60
5- نحل / 53.
«ألا بذکر الله تطمئن القلوب». (۱)
بدون خدا، زندگی رنجی است بی پایان ، « وَ مَنْ أعْرَضَ عَنْ ذِکْری فَإِنَّ لَهُ مَعیشَه ضَنْکاًً». (۲)
«کسانی که به خدا ایمان آورده و ایمان خود را به ظلم نیالودهاند ، دارای ایمنی و مصونیتند و آنان هدایت یافتگان واقعی هستند» (۳)
بنیامین راش، پدر روانپزشکی آمریکا میگوید: « دین آن قدر برای پرورش و سلامت روح آدمی اهمیت دارد که هوا برای تنفس». (۴)
یونگ، روانکاو میگوید: «در مورد بیماران روحی که از ۳۵ سال به بالا داشتند ، حتی یک نفر یافت نمیشود که مشکل روانی او در آخرین مرحله تحلیل، به ایمان مذهبی مربوط نگردد و بهتر است بگوییم که هر فرد از آنان، به علت فقدان آن چه که دین به اشخاص میدهد ، بیمار شدهاند و هیچ کس از آن ها که نظر دینی و مذهبی خویش را باز نیافتند ، واقعاً درمان نشدهاند». (۵)
امام علی علیه السلام میفرماید: « تقوا، داروی بیماری دلهای شما و شفای مرض بدنهای شماست». (۶)
امام کاظم علیه السلام میفرماید: « لقمان به پسرش گفت: دنیا ، دریای ژرفی است که افراد بسیاری در آن غرق شدهاند و تقوا و پرهیزکاری، کشتی توست. آن کشتیای که آکنده از ایمان باشد ، بادبانهای آن، توکل به خدا و پاسدارش، عقل و ناخدایش، علم و فرمان آن، بردباری و تحمل است». (۷)
زندگی، قانون دارد. خوشبختی، با فهم و رعایت قانون زندگی و سیهروزی، با نادیده انگاشتن قانون زندگی، حاصل میشود.
موفقیتها به بخت و اقبال وابسته نیست، بلکه زندگی پاک را با احترام به قوانین، میتوان در آغوش کشید.
جوانان، دانشجویان و استادان بزرگوار، باید بدانند که دنیای بیخدای امروز، برای کسب موفقیت کامل و آرامش واقعی، حرف زیادی ندارد و طی دو یا سه قرن گذشته ، برخی از دانشمندان تربیتی و روانشناسان غربی توانستهاند به برخی از قوانین آن – به گونهای ناقص – پی ببرند اما (قرآن و عترت)، ???? سال قبل، آن هم با رعایت همه عرصههای زندگی و باور به سرای ابدی، دقیقترین قواعد را برای درک یک زندگی پاک، بیان کردند ، « من عمل صالحاً من ذکر و أنثی فهو مؤمن فلنحیینه حیاه طیبه». (۸)
اینک برای این که دچار « روابط و دوستیهای ویرانگر» نشویم ، چند قاعده را به اختصار بیان میکنیم که در این مقاله به اولبن مورد که تقویت اراده است می پردازیم :
شخص با اراده کسی است که وقتی درباره ی کاری، به خوبی تأمل کرد و آن را نافع دانست، تصمیم به انجام آن میگیرد و با فعالیت و ثبات قدم، آن را به اجرا در میآورد (۹) و در مقابل، فرد سست اراده ، با کمترین مشکلی، از انجام دادن کار، دلسرد شده ، دست از تلاش برمیدارد.
شخص با اراده، کسی است که دارای هدفی معقول است و تا موقعی که به آن نرسیده، از تعقیب آن باز نمیایستد و مشکلات و موانع روانی یا مادی، به اراده و عزم او لطمه نمیزند و از پیشرفتش، جلوگیری نمیکند.
کسی که ارادهای قوی دارد ، آن چه را خواسته است، با کوشش و ثبات قدم، به دست میآورد. شخص با اراده، کسی است که دارای هدفی معقول است و تا موقعی که به آن نرسیده، از تعقیب آن باز نمیایستد و مشکلات و موانع روانی یا مادی، به اراده و عزم او لطمه نمیزند و از پیشرفتش، جلوگیری نمیکند.
آسمان
الف) تعیین هدف یا اهداف
انسان باید ابتدا هدف و یا اهداف خود را در زندگی و یا کاری که میخواهد انجام دهد ، به طور دقیق و مشخص، ترسیم کند. طبیعی است که این هدف، باید شفاف، معقول، قابل دستیابی، بدون افراط و تفریط ، مطابق توان و استعداد خود و واقعبینانه باشد نه بلندپروازانه و خارج از تواناییهای شخص. در غیر این صورت، وقتی با مشکلات و موانع سختی روبهرو شود ، ناامید و دلسرد شده ، از ادامه کار، منصرف میشود و خود را ناتوان و بیاراده میبینید.
ب) شناخت تواناییها و استعدادها
همه ما در وجود خود ، از استعدادهایی برخورداریم . کافی است این نیروها را بشناسیم و برای رسیدن به هدف، آنها را به کار گیریم.
ج) برنامهریزی
باید برای تمام کارها و فعالیتهای شبانهروزی، برنامهای مدون و منظّم داشته باشید .بدین منظور از جدول برنامه ریزی استفاده کنید که در ستون افقی آن، ساعات شبانهروز و در ستون عمودی، ایام هفته را یادداشت و تمام کارهای روزانه – خواب، استراحت، ورزش، مطالعه – را در آن درج کنید و هر فعالیتی را در زمان خاص خود ، در جدول بنویسید و هیچ زمانی را بدون کار ، خالی نگذارید. هر روز صبح با نگاهی به آن برنامه ، به اجرای دقیق آن بپردازید و شبها، قبل از خواب، آن را محاسبه و ارزیابی کنید. شایسته است همچون یک محاسبهگر جدی و قاطع ، فعالیتهای روزانه و میزان موفقیت خود در انجام دادن آن ها را بررسی کنید و در صورت موفقیت، خود را تشویق و در صورت تخلّف و سهلانگاری در اجرا، خود را تنبیه کنید.
آجرهای بنای هستیمان را، طرز تفکرمان میسازد و اگر بخواهیم در دنیایمان اتفاق زیبایی بیفتد ، گام اول ، تغییر در نگاه و بینش ماست.
د) اصل تلقین یا خودگوییهای مثبت
گفتن، باور داشتن است. (تلقین و خودگویی مثبت) وقتی میگوییم من آدم شکست خوردهای هستم، بیاستعدادم و عوض شدنی نیستم، در واقع، حکم محکومیت خود را صادر میکنیم. روانشناسی شناخت، به ما چنین میگوید: دستور دادن، فرایند شدن است و ما را دستورات میسازند. ما همواره با خودمان حرف میزنیم و هفتاد درصد (۷۰%) وقتمان با گفتوگو سپری میشود حتی زمان خواب و ما همان میشویم که با خود حرف میزنیم. سعی کنید دستورات خوبی به خودتان بدهید. شما با خودتان چه میگویید؟ فرهنگ ذهن و زبان شما، مثبت است و نیروزا و یا منفی است و نیروبر؟
آجرهای بنای هستیمان را، طرز تفکرمان میسازد و اگر بخواهیم در دنیایمان اتفاق زیبایی بیفتد ، گام اول ، تغییر در نگاه و بینش ماست. با تغییر نگاه ، ایدهآلها و اهداف زندگیمان به درستی شکل میگیرند و آن گاه گام دوم، یعنی تلاش مستمر و انتخابهای عالی و فرداساز، در دنیای ما رخ خواهد داد . «إن الله لا یغیر ما بقوم حتی یغیروا ما بأنفسهم».
نگرشها و اندیشههای ما، مهمترین عامل تغییر به شمار میآیند. نود درصد (۹۰%) تغییرات خوب و بد زندگیمان، به نوع نگرش ما به رخدادهای زندگی بستگی دارد و ده درصد (۱۰%) آن به وقایع بیرونی وابسته است.
ادیسون میگوید: « مشکل افرادی که شکست خوردهاند و دست از تلاش برداشتند ، این بود که نمیدانستند که در یک قدمی پیروزیاند » و میگفت: راز توفیقم این بود که هرگاه برای باز کردن دری تلاش میکردم و باز نمیشد ، بارها و بارها تلاش میکردم و با خود میگفتم: حتماً این کلید ، درب را در صدمین بار، باز خواهد کرد.
ه) تدریجی بودن تقویت اراده
برای به دست آوردن ارادهای قوی و محکم، باید به تدریجی بودن آن و نیاز آن به تمرین، توجه داشت. گمان نکنید میتوانید به طور دفعی و بدون تلاشی درخور، به آن دست یابید. بنابراین، به راهکارهای عملی زیر توجه کرده، به آنها پایبند باشید:
- هر روز صبح حداقل بیست دقیقه ، به طور مرتب و در ساعتی معین ، ورزش کنید.
- صبحگاهان، هر زمان که بیدار شدید ، بیدرنگ برخیزید و از رختخواب بیرون روید ، حتی اگر خوابآلودگی مزاحمتان است، از اتاق بیرون روید و قدری نرمش کنید تا خوابآلودگی از بین برود.
- در صورت امکان، چند دقیقه قبل از اذان صبح از خواب بیدار شده، نماز شب بخوانید و اگر در آن وقت بیدار نشدید ، قضای آن را به جا آورید.
- مقید باشید هر روز تعداد آیات معینی از قرآن را تلاوت کنید (حداقل ۳۰ تا ۵۰ آیه) و در صورت تمایل، در هفتههای بعد، بر میزان آن بیفزایید.
- ترک گناه و مخالفت با هواهای نفسانی، نقش بسیار مؤثری در تقویت اراده و نهادینه کردن آن در درون انسان دارد.
- هرگز در کارها، ناامید نشوید و با حالتی تهاجمی، برای پیگیری و به انجام رساندن کارهای ناقص و ناموفق، تلاش کنید.
- کارهایی را که به عهده میگیرید، ناتمام رها نکنید و آن ها را به نحو احسن و تا رسیدن به نتیجه مطلوب، ادامه دهید و از پراکنده کاری و آشفتگی در کارها که موجب به هم ریختگی نظام فکری میشود ، بپرهیزید و به فعالیتهای خود ، تمرکز و انسجام ببخشید.
- همواره بر خداوند ، توکل کرده و در همه امور، از او استمداد جویید. (۱۰)
ادامه دارد…
پینوشت:
۱. رعد، آیه ۲۸.
۲. طه، آیه ۱۲۴.
۳. انعام، آیه ۸۲.
۴. مجله پیوند، ش ۲۵۷، ص ۳۴.
۵. موسوی لاری، رسالت اخلاق در تکامل انسان، ص ۱۷۰.
۶. نهج البلاغه، خ ۱۹۸.
۷. کلینی، اصول کافی، ۱، ۱۹.
۸. نحل، آیه ۹۷.
۹. نیروی اراده نیرویی باطنی برای اتخاذ تصمیمات، اقدام به کار، اداره و انجام اهداف و وظـایـف است.
۱۰. محمدرضا احمدی، پرسشها و پاسخها، دفتر هفتم .
** خداوند متعال در هر فصلی میوه های متناسب با آن فصل را آفریدتا آدمی بر اساس نیازهای جسمی خود از میوه ها استفاده کند.محققان طب قرآنی بر این عقیده اند که انار به عنوان یک میوه بهشتی از این جهت در فصل پاییز به بار می نشیند که فصل پاییز فصل خزان درختان و گرفتگی آسمان است و برای جلوگیری از افسردگی و نگرانی دانه های انار بسیار مفید بوده و موجب شادابی می شوند.همچنین پزشکان و متخصصان تغذیه خواص انار را چنین گزارش کرده اند:
پوست و ریشه انار ضدکرم است.
انار معتدل،مقوی،ملین،ادرار آور و ضدتشنگی است.
انار شیرین سرفه را تسکین می دهد و صدا را باز می کند.
انار شیرین مقوی معده و کبد است.
خوردن انار غم و اندوه را از بین می برد.
بهترین موقع خوردن انار ،صبح ناشتا با کمی گلپر است.
حضرت علی (علیه السلام)می فرمایند:به کودکان خود انار دهید تا زودتر به سخن آیند.