فاطمه (سلاماللهعلیها) الگوی زمان
زهرا که از فروغش عالم ضیا گرفته
دین نبی ز فیضش نشو و نما گرفته
مریم زمکتب او درس حیا گرفته
جشنی به عرش اعلی بهرش خدا گرفته
حضرت زهرا سلام الله علیها اسوهی همه است، اسوهی عهد و عصر خاصى نیست. از این روست که امام زمان(عجلاللهتعالیفرجه) همان نجاتدهندهی بشر در آخرالزمان فاطمه (سلاماللهعلیها) را اسوهی خویش میخواند. امام زمان (عجلاللهتعالیفرجه) در رابطه با حضرت زهرا (سلاماللهعلیها) فرمودند: «و فى ابنه رسول الله (صلیاللهعلیهوآلهوسلم) لى اسوه حسنه» ؛ «دختر رسول الله (صلیاللهعلیهوآلهوسلم) برای من الگوی حسنه است.» 1 نكتهای كه میتوان از این حدیث به طور مشخص استفاده كرد آن است كه زندگانی حضرت زهرا (سلاماللهعلیها) بهطور خاص و ویژه قابلیت بحث و تأمل را دارد زیرا نیازها و مسایل جامعهی امام عصر (عجلاللهتعالیفرجه) را سیره و سلوک فاطمه (سلاماللهعلیها) پاسخ میدهد؛ اول از آن جهت كه ایشان طبق گفته قرآن و احادیث اهل بیت از مقام عصمت برخوردار هستند. دوم آنكه ائمه معصومین (علیهمالسلام) كه خود الگوهای حسنه هستند (طبق فرمایش قرآن) دستور به تبعیت و الگوبرداری از آن حضرت دادهاند.
چشمهاى جویندهی ما باید زندگى او را سراپا به نظاره بنشیند، چه آنکه سیرهی این هدیه بزرگ خدا مشعلى است که ما را از شبهاى جهل و گودالهاى انحراف رهایى می بخشد. فقیهان مستند برخى از فتاوى خود را فعل فاطمه (سلاماللهعلیها) و تاسى به آن حضرت (علیهاالسلام) قرار دادهاند. به عنوان نمونه صاحب جواهر زیارت قبور در شنبه و پنجشنبه را بر پایهی تاسى به فاطمه (سلاماللهعلیها) مستحب موکد می شمرد.
امام صادق (علیهالسلام) در بیان جایگاه شناخت او فرمود: «کسى که فاطمه را بدرستى بشناسد «شب قدر» را درک کرده است.» 2
درك نگاه عامل مهمی در الگوبرداری از ائمه معصومین (علیهمالسلام) از جمله حضرت زهرا (سلامالله علیها) است؛ درك نگاه و رجوع به احادیث در كنار الگوبرداری از زندگانی آن حضرت تا بدان جا با اهمیت است كه انسان را از افراط و تفریط حفظ میكند.
رجوع به احادیث اهل بیت و سعی در كسب جهانبینی برای شیعیان و محبین آن حضرت زمینهای را فراهم میكند تا بتوانند با درك و فهمی كامل از آن بزرگواران پیروی كنند.
پاورقی :
1. الغیبه طوسى، ص286، ح245 ; احتجاج، ج2، ص279 ; بحارالأنوار، ج53، ص180، ح9 .
2. بحارالانوار،43 / 65.
>